Рекомендації щодо попередження можливих провокацій 08-09 березня 2014 року та протягом періоду до 16 березня 2014 року.

Док. № 0703-1

Київ, 07/03/14, 15:00

(підготовлено членами Антикризової Ситуаційної Групи ЦРС)

 Передумови

Сподівання російської сторони щодо загострення російсько-української кризи шляхом провокацій українських військових та масованої інформаційної кампанії, спрямованої на відокремлення Криму від України не справдилися. «Бліц-криг» не вдався.

Росія понесла і нестиме далі значні репутаційні геополітичні та економічні втрати. Кримська криза стає особистою справою В.Путіна, який поставив на кін свій авторитет «царя всія Русі».

Швидше за все, «кримська криза» стає розмінною монетою в боротьбі російських еліт між собою. Цілком вірогідно, що «українська карта» може стати «козирною» у спробі зміщення, усунення В.Путіна з лідерської позиції (хоча формально він може залишитися президентом Росії). Можливість такого розвитку подій виникла через загрозу імовірної ізоляції Росії і наявні та можливі втрати російського та афільованого з ним бізнесу.

За наявними ознаками і отриманою з різних джерел інформацією, В.Путін прийняв рішення максимально загострити ситуацію в Криму шляхом чергового перенесення референдуму та жорсткішим блокуванням українських військових частин (обмеження доставки продовольства, відключення водопостачання та електроенергії), провокацій українських військовослужбовців на застосування зброї, появи «українських радикалів» на території Криму та організації конфлікту з ними проросійськи налаштованих українських громадян та громадян Росії, які зараз перебувають в Криму.

Паралельно ведеться масована пропагандистська кампанія по дискредитації українців і України в очах громадян Росії, яка має мобілізувати їхній «бойовий» дух і створює в них уявлення про те, що проти Росії виступив увесь світ і що Росія захищається, зокрема й в Криму.

Разом з тим, фактична відмова головнокомандуючого Росії і міністра оборони Росії від своїх громадян, які у військовій формі сьогодні блокують українські військові частини, говорить про те, що російські війська в Україні можуть бути використані для подальшого загострення ситуації в Криму і в інших регіонах України.

Жорстка реакція світової спільноти, можливість створення прецеденту, коли до самої Росії може бути застосована аналогічна технологія захоплення територій (наприклад, Китаєм чи Японією), відсутність підтримки зі сторони найближчих союзників призвели до того, що будь-які дії російського керівництва призведуть до втрати авторитету Росії і ставлять на порядок денний світового співтовариства необхідність пошуку механізмів попередження  подібних російським дій щодо захоплення територій інших держав. Цей порядок денний формує також незавершеність придністровського, грузинського та карабаського конфліктів, до яких Росія прямо чи опосередковано залучена.

Фактично, сьогодні в Україні відпрацьовуються алгоритми і процедури формування нового світового ладу, в написанні регламенту якого українці участі не беруть. Це ставить перед українцями завдання набуття Україною суб’єктності, що є можливим у разі активної позиції української влади і українського суспільства у ліквідації внутрішньополітичної кризи та протидії зовнішній агресії зі сторони Росії.

 

ПОТЕНЦІЙНІ ЗАГРОЗИ

Масові заходи

09 березня 2014 року українці світу будуть відзначати двохсотліття з дня народження Тараса Шевченка. З огляду на значимість і символічність цієї постаті для української нації і світової культури, антиукраїнські сили можуть скористатися цією датою задля провокацій у місцях скупчення великих мас людей, здійснити акти наруги над символікою України, пам’ятниками Тарасу Шевченку чи іншими об’єктами, які тим чи іншим чином пов’язані з ним, зокрема, в Каневі і Києві.

Якщо провокації будуть вчинені 08-09 березня 2014 р., то російські ЗМІ матимуть тиждень часу для відповідного пропагандистського забезпечення результатів «референдуму» в Криму.

Одеса, Миколаїв, Херсон

Потенційно можливе підкріплення тези «В четверг, после закрытых консультаций в Совете Безопасности ООН Чуркин в разговоре с журналистами выразил озабоченность по поводу того, что «последователи Бандеры в эти дни маршируют по Украине, открыто демонстрируя его портреты и фашистскую символику, а также обладают ощутимой политической властью в Киеве» Источник: http://censor.net.ua/n274590

Цілком імовірне використання одіозних українських громадських та політичних діячів для візуалізації «бандеровців»  в близьких до Криму українських областях. Особливу увагу слід звернути на Одесу, яка є базовим регіоном для, принаймні, декого з них.

Прикордонні з Україною області Росії

В цих областях можливі теракти чи інші форми дестабілізації. Особливо враховуючи заочне звинувачення Яроша в тероризмі Росією та інформацію про погрози, які надходять губернаторам Воронізької, Курської, Білгородської та Брянської областей Російської Федерації від «невстановлених» осіб через електронну пошту.

«Невстановлені особи» в уніформі українських військових (яка масово скупувалася в Криму останніми днями) з символікою «Тризуба» чи інших організацій «Правого сектору» можуть вчинити неправомірні дії з застосуванням зброї на території цих областей.  Зрозуміло, що подальша інформаційна кампанія російських засобів масової інформації буде спрямована на звинувачення України і виправдання російської агресії. Так свого часу, зробила нацистська Німеччина, щоб виправдати свій напад на Польщу в 1939 році.

Київ

Потенційно, найбільш небезпечним напрямком є можливість дестабілізації ситуації в Києві і таким чином по всій Україні через організацію аварії чи теракту, наприклад,  на київський дамбі.

Подібний сценарій дозволяє Росії:

  • Паралізувати владу в Києві та посіяти паніку серед населення.
  • Показати світу неспроможність української влади забезпечувати захист стратегічно важливих об’єктів і розігрувати сценарій гуманітарної катастрофи в масштабах усієї країни.
  • Технологічно (з точки зору PR) переключає увагу з окупації на іншу проблему і сценарій дії та полегшує подальшу окупацію всієї України з метою «допомоги в подоланні наслідків гуманітарної катастрофи».
  • Полегшує просування російських «миротворців» чи інших невстановлених збройних формувань, подібних до сил «кримської самооборони» до столиці України.

 

ПРОТИДІЯ ЗАГРОЗАМ

Для запобігання такому чи іншому, невигідному Україні, розвитку подій необхідно:

  1. Здійснити ряд превентивних дій в інформаційній сфері (рекомендації готуються і будуть надані суспільству АСГ ЦРС вже найближчим часом), зокрема інформувати світове співтовариство про означені тут та інші можливі загрози.
  2. Посилити охорону кордону з Росією і Білорусією.
  3. Посилити охорону мостів, Київської дамби та всього дніпровського каскаду ГЕС.
  4. Перевести військові підрозділи навколо Києва в режим підвищеної боєготовності.
  5. З метою недопущення таких провокацій правоохоронним органам слід провести «профілактичні заходи» з лідерами організацій та груп, які потенційно можуть бути використані (свідомо чи несвідомо) зацікавленою стороною в антиукраїнській «грі».

Бюлетень Пліч-о-пліч